La Soledat de Maria al peu del Calvari

Aquest Misteri de Setmana Santa s’escenifica des dels anys 20 del segle passat al barri del carrer de fora. Des d’aquests aquests anys fins a la interrupció de l’exposició dels passos a finals dels anys 60, s’instal·lava a la casa del carrer Argelines número 59, propietat dels germans Pere, Dolors i Emilia Margarit Vilata

Fins aquell moment, la tradició quedava circumscrita en el casc antic, conformat pels carrers i places del vol de la Parròquia de Santa Maria, i curiosament, d’aquí ve el nom popular de carrer de fora, perquè fou el primer nucli urbà construït fora de la muralla de la vila.

La imatge de la Mare de Déu de la Soledat és de guix i està elaborada als tallers d’imagineria religiosa d’Olot. Afortunadament, aquesta imatge va restar intacte durant el període de persecució religiosa de la Guerra Civil, i encara actualment, durant l’any, es conserva a la mateixa casa on s’exposava, actualment propietat de la família Jorba Quer.

El primer any de la recuperació de la tradició dels Misteris, el 1994, el Misteri de la Soledat és instal·lat al celler de Cal Roc, propietat de la família Gotsens. I a partir del 1995 es traslladà a la casa pairal de Cal Pomés, propietat de la família Carreras Camats.

A partir d’aquest moment, amb el nou impuls que agafen els Misteris a Olesa, el barri del carrer de fora és volca en renovar i millorar aquest monument, potenciant tant el seu aspecte espiritual com artístic. Per aquest motiu el mateix any 1995 els veïns, mitjançant subscripció popular, varen comprar a l’Art Cristià d’Olot les imatges del Sant Crist amb Magdalena al peu de la Creu i Sant Joan, per completar el pas de la Soledat tal com es va concebre inicialment (Soledat al Calvari), i donar-li més rellevància.

L’any 2006, la família Sala Curto acull aquest Misteri a la seva finca d’Argelines número 24, lloc on encara s’escenifica.

Aquests anys de continuació d’aquesta tradició han estat molt positius pel barri, doncs juntament amb l’aspecte més tradicional i religiós, han ajudat a fomentar la relació i bona convivència del veïnat.

Reflexió

Amb immens amor Maria mira Jesús, i Jesús mira la Mare: els seus ulls es troben, i cada cor vessa en l’altre el propi dolor. L’ànima de Maria resta negada en amargor.
En l’obscura soledat de la Passió, Nostra Senyora ofereix al seu Fill tendresa, comunió, fidelitat; un sí a la voluntat divina.
Jesús ferit…I nosaltres, lluny, covards, resistint-nos a la Voluntat divina. Mirem Jesús com Maria!

Com arribar

Des de els F.G.C. Anar al punt de informació plaça Fèlix Figueras (ajuntament). Amb cotxe, entrar per el c/ F. Macià pàrquing de la plaça Catalunya continuar a peu fins al punt de informació plaça Fèlix Figueras (ajuntament).

Galeria d’imatges

Activitats relacionades

No Events